Tuesday, 15 February 2011

MAHABBAH

Bismillah hir-Rahman nir-Rahim,

Assalamualaikum,

Allahumma Solli A'la Saiyidna Muhamad, Waa'la aa'li Saiyidna Muhamad.


Sana sini orang membicarakan tentang majlis maulud nabi. Majlis yang mengagungkan hari kelahiran manusia paling agung yang pernah diciptakan oleh Allah Rabbul Izzati. Ada yang berkata ini bid'ah, ngga perlu diadakan, ada jua yang membantah, ini bid'ah hasanah, apa salahnya, segala perbuatan yang membawa kebaikan seharusnya digalakkan.

Ada jua yang berkata dengan kejinya, alah, buat sahaja majlis, tapi ada terapan sunnah Rasulullah dalam diri? (Wah, lebih kurang lah gitu bahasa kasarnya. Ampun dipinta, ngga pandai menulis).

Terus terang saya ingin bertanya, mengapa isu tentang majlis maulud nabi ini diperbesar-besarkan, walhal banyak lagi majlis-majlis yang mengandungi kemungkaran tidak dihalang? Contoh paling besar, sambutan Sure Heboh, Jom Heboh, Apa Heboh?

It's hard for me to write in good malay, let's try in English, even though the results are probably the same. For those who believe that this majlis maulud nabi wouldn't generate the desired impact, well, let's leave the impact thingy to Robbul-Izzati, shall we. Does He say in Al-Quran:

Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah petunjuk kepadanya, nescaya Ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam; dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Ia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang tidak beriman (Al An-Am: 25).


Our main and the only purpose of being is to worship Allah swt. Who are we to slander this good majlis, and condem who believe in its goodness? Even though the participants may not benefited from it, or may be they don't follow the sunnah, or may waste money and time for hosting this majlis, masyaAllah, how could you have these kinds of thinking? It's bad presumption, and it comes from sick hearts. Allah swt has reminded us in Al-Hujuraat (12):

Hai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebhagaian dari prasangka itu adalah dosa, dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.


Be like Habibana 'Ali Zain Al-'Abideen ibn 'Abd A-Rahman Al-Jifri, who offers his prayers in one of the majlis:

Aku mohon kepada Allah swt agar hidupkan kita dengan makna ini (cinta kepada Rasulullah saw), Ya Allah, hidupkanlah makna hubungan dengan Nabi Muhamad saw di dalam jiwa kami. Gerakkanlah dalam diri kami dengan semangat ini, berkatilah mereka yang telah menjayakan program yang baik ini, berikanlah keberkatan kepada mereka yang diundang, dan satukanlah kami dengan orang yang Engkau cintai dan redha, dengan rahmat-Mu , wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Penyayang. Dan segala puji bagi Allah, Tuhan Sekalian Alam.


Let's offer prayers, instead of condemning, :)


p/s: ditulis semasa mencicip biskut merrie bersama teh madu.

4 comments:

Phantom blogger said...

yup... mari kita banyakkan selawat dan salam ke atas Rasullullah saw..:).. dialog saya di ym bersama seorang kawan:
Saya: Ehh jom jumpa supper ptg ni nak?
Kwn saya: Tak boleh aku nak masak rendang malam ni..
Saya: Eh rendang?..
Kwn saya: Haah aku nak wat rendang ngan pulut kuning nak bagi jiran2 sempena maulid nabi esok..
Saya: wahh..kagumm..
-semoga allah mudahkan segala urusan kawan saya ni..

BLUEBERRY said...

Salams,

Yep, InsyaAllah.

Kome supper petang-petang? Hihihi.

You be strong k, insyaAllah everything will be perfectly smooth. Saya doakan.

Phantom blogger said...

Hehe - ter-english la pulak kan...supper for dialect english means snack time, dinner bukan makan malam tapi main meal of the day (usually midday around 4). I was confused when my english friend invited me for supper at her house.. i thought it's going to be late night.. terpaksa menggoogle..

-Ada banyak incidents saya makan heavy lunch after 2pm and my labmate/supervisor tegur.. saya cakap it's my dinner. He doesn't seems surprised.. Hehe dah google baru tau..

BLUEBERRY said...

hahhaha, yep, kalau dalam buku citer tuh, supper sokmo...

yep, dinner pon camtuh kan, but i thought around 6...abih kalau makan malam depe panggil apa ar...

saya lapar betoi ni, kawan ajak makan kat umah dia, tak larat...esok lusa le kot...