Tuesday, 13 March 2012

KISAH BENAR

Salamsssssssssssssss,

Assalamualaikum,

Bismillah hir-Rahman nir-Rahim,

Allahumma Solli 'Ala Saidina Muhamad, Wa'ala 'Aalii Saidina Muhamad.


Buat sahabat-sahabat sekalian, saya doakan kalian tetap mujahadah melawan nafsu dan syaitan yang direjam.1
Kawan saya mimpikan arwah ayahnya malam tadi. Pagi ini, baru saya tahu, hari ini genap 8 tahun ayahanda tercintanya pergi. Di dalam mimpi, arwah ayahnya meminta mahu melihat gambar-gambar kami di Mekkah. Allah, saya pula rasa mahu menangis.

Saya yakin, arwah pulang melawat anak-anaknya malam tadi.

Abah tidak pernah muncul didalam mimpi saya lagi. Minggu lepas saya ke kuburnya, di waktu petang, berseorangan, kerana saya tidak pernah kuat untuk mahu datang beramai-ramai. Abah, I miss you, so much.2
Carry mark untuk para pelajar sudah hampir siap, alhamdulillah. Alhamdulillah, ramai yang mendapat 30+/40. Saya doakan mereka ini tidak bongkak dan seterusnya boleh menjawap soalan peperiksaan dengan jayanya. Itulah yang sepatutnya.

Dalam komentar yang diberikan, acap kali saya menerima pujian kerana berjaya membuatkan mereka belajar dan menjawap soalan quiz dan test tanpa meniru. Mereka mempunyai keyakinan penuh untuk menjawap sendiri tanpa meniru.

Allahim! Hampir menjerit saya membacanya. Apakah mereka ini menipu didalam SPM? Kalau ia, mereka ini tidak layak untuk memasuki universiti dengan keputusan itu. Bagaimana pula dengan peperiksaan semester lepas?

Bagaimana sistem kita boleh melahirkan para pelajar yang meniru? Kami sebulat suara berpendapat bahawa pendapatan yang didapati dengan menggunakan keputusan peperiksaan hasil tiruan adalah haram. Apa mereka tidak mengerti konsep mudah ini?3
Ini kisah benar salah seorang pelajar saya. Beliau mengadu kenapa acap kali beliau mendapat markah kosong untuk quiz, walaupun beliau telah berhempas pulas belajar, siang dan malam. Saya memandang beliau, dan bertanyakan satu soalan dengan nada yang lembut:

"Awak cukup solat tak".

Beliau terpinga-pinga, dan terus mengaku, adalah lompang-lompang sedikit. Berani sekali pelajar ini mengaku, memang saya tabik spring padanya. Nah, saya balas, anda sudah tahu mengapa quiz anda selalu kosong. MasyaAllah, untuk quiz dan tests seterusnya, beliau adalah antara yang pelajar yang mendapat markah tertinggi. Allahu Akbar - Allah is The Greatest.

Dan salah seorang pelajar saya yang paling lemah sekali, walaupun sudah berkali-kali saya terangkan konsep ekonomi, juga mempunyai masalah yang sama - tidak cukup solatnya. Saya tidak suruh beliau mengulangkaji sampai lebam biji mata, saya suruh beliau cukupkan solatnya dahulu. Dan untuk ujian kedua, beliau mendapat markah 79, A-.

Semasa mengambil kertas ujian, beliau melompat-lompat di depan seluruh pelajar. Gembira ya amat sangat. Kami sekelas tertawa melihatnya. Saya memahami perasaannya, ini adalah usaha dan tawakalnya yang paling tinggi, dan dengan kebesaran-Nya yang tidak terbanding, kekuasaan-Nya terpancar melalui peristiwa ini.


SubhanAllah. You Are Truly the Greatest.6 comments:

Firdaus said...

you are the great teacher. Berkat betol ilmu yang saya dapat sampai hari ni saya masih ingat prinsip2 mikro dan macro ekonomi. terima kasih cikgu!

Nur said...

Salams Apei,

You are a great student, one of the brightest ever.

What will happen within this 16 days?

Hikari-san said...

2-tak baik buruk sangka (bdk2 meniru masa spm) :P hahah,
Pendapatan=gaji ka?3-well done! ;)
sambil mengajar sambil dakwah kat anak2 murid :D

Firdaus said...

InsyaAllah will migrate for work and study. Doakan saya!

Nur said...

Huda,

Seriously, they admit it to me. MasyaAllah. Rasa memang jaw dropped experience lah.

But nowadays, alhamdulillah

pendapatan=gaji

see you soon insyaAllah!

Nur said...

apei,

tahniah, to where?