Tuesday, 25 January 2011

'DUDUK'Bismillah hirRahman nirRahiim,

Assalamualaikum,

Kullu am wa antum bikhair.


Nyaman-nyaman sahaja hari ini, cuaca nya bagus sekali, sudah 6 darjah Celsius. Kalau esok cuacanya masih begini, waduh, alhamdulillah.

Mahu blog mengenai lagu, boleh kah? Saya terbaca satu ayat yang menyamankan jiwa, doa itu lagu hati, entah saya curi dimana ngga bisa ingat lagi. Saya bukan peminat musik tegar. Kalau ditanya siapa penyanyi paling terkenal sekali, boleh saya bariskan seperti Lady Gaga, Justin Bieber dan Siti Nurhaliza kah? Sewaktu puluhan ribu rakyat manusia menonton AJL kelmarin, saya tidak ambil pusing lansung. Saya memang begini, punya satu penyakit paling jelek itu.

Tapi, bila saya menonton dan mendengar klip diatas, sewaktu 'duduk' didendangkan, dan violin dinarikan, saya tiba-tiba terasa dibawa ke satu alam indah yang tidak dapat saya gambarkan dan terjemahkan dalam kata-kata.

Iya, terasa macam lagu ulik mayang pun ada jua! Disini saya kagum dengan Yanni, dia memperkenalkan duduk, alat musik yang sudah berusia 3000 tahun, berasal dari Armenia. Kalau kita, alat musik apa yang masih kita pertahankan? Kordofon? Ah, saya pasti ada yang meng'google' alat ini. Benar, ada sahaja ulama' yang pasti mempertahankan pendapat yang mengatakan musik ini haram, ada sahaja yang kata harus. Terpulang, tepuk dada, tanya selera.

Adoi, really hard writing in good malay!


No comments: