Thursday, 29 September 2011

YUK

Salams,

Alhamdulillah 'Alaa Kulli Haal.

Allahumma Solli 'Ala Saidina Muhamad, wa'Ala Ali Saidina Muhamad.



1
Selamat sampai ke tanah air, dimana ini adalah kali pertama kepulangan saya tidak disambut oleh Abah. Sepanjang perjalanan dari Newcastle Airport ke London Heathrow, air mata saya tumpah sedikit-sedikit. Malu jua kalau pegawai immigresen melihat mata saya yang bengkak ini. Saya akan meninggalkan bumi Durham ini untuk selama-lamanya. Sedih kah? Tiada perasaan buat masa ini. Ada perkara yang lebih membimbangkan saya.

Tapi saya mencintai setiap kenangan dimana Abah berada di dalamnya. Jalan-jalan di bandar Durham. Minum teh di kedai kopi. Membeli kasut Clark. Menyusuri Sungai Elvet. Melihat sekolah saya. Menaiki bas ke Bowburn. Allahim.

Berbicara sebentar dengan Aishah, dia menyatakan kerinduan kepada Abah. Ya, Abah hidup di dalam hati kami, dan tidak akan pernah mati. Aishah tanya - tidak menziarahi Abah kah? Ajit berkata- aku tak boleh lupa imej Abah menarik nafas terakhirnya.

Dan rumah ini, dimana saya membesar dari anak yang sangat cengeng, kepada anak yang sudah dewasa. Dan saya dewasa disaat Abah menghembuskan nafas terakhirnya. Saya tahu tidak baik untuk menangisi pemergian orang yang tersayang. Tapi, bisa saya katakan, saya tidak pernah kuat untuk dugaan ini. Setiap malam Ramadhan dan Syawal, bantal saya bisa penuh dengan air mata. Ya al-Wadud, terima kasih kerana menjadikan aku sebagai anak kepada Abah ku. Kerana Cinta-Mu, kerana Cinta-Mu.

Ya Rahman Ya Rahiim, izinkan aku mempelajari mencintai takdir-Mu.




2
Perjalanan dari Newcastle- London- KLIA sangat memenatkan. Saya sudah tidak kuat untuk menggalas berkilo-kilo beg lagi, sudah sangat tua rupanya saya ini. Kalau boleh, saya ingin berlenggang- lenggok. Ya, dunia ini ibarat perjalanan tadi lah, kalau boleh, harta dunia itu tidak banyak digalas. Digunakan untuk kebaikan. Biarlah pahala yang bergunung-gunung menjadi milik abadi. Sekarang untuk ke luar negara, bukan Terminal 3 lagi dijadikan sebagai tempat check-in, tetapi Terminal 4. Tidaklah secantik Dubai Airport. Tapi saya syukur dapat menjejakkan kaki di sini. Banyak kedai-kedai dibuka, ramainya orang ya ampun. Dan saya pula asyik lapar dan lapar, padahal harga sandwich dan air sangat mahal. Oh ya, air perlu dibeli beberapa kali, kerana air yang melebihi 100mg akan di rampas dek pertukaran terminal dan airport. Sempat saya bershopping perfumes untuk Mak dan adik-adik. Tidak tahu mahu membeli apa. Tapi saya tahu benar tabiat adik-adik saya ini, kalau boleh satu kedai perfume mahu dibelinya. Dan saya sangat suka melihat kegembiraan mereka yang mendapat waima sebotol kecil perfume - ya, priceless.




3
Baru pulang dari Prague dan Berlin- saya sangat suka trip ini. Kedua-dua bandar ini sangat cantik, percayalah, ia terlalu cantik. Kami ke Berlin menaiki keretapi yang mengambil masa selama 5 jam, dan SubhanAllah, betapa indahnya pemandangan sepanjang perjalanan. Rumah-rumah yang sangat cantik di tepian sungai, dengan ladang-ladang dan kebun-kebunnya.

Saya mahu menulisnya dengan lebih lanjut, tapi biarlah ia menjadi post akan datang, boleh kah?




Mahu jumpa Sang Maha Pengasih itu dahulu. Yuk?





8 comments:

Phantom blogger said...

Mid pleasures and palaces though we may roam,
Be it ever so humble, there's no place like home;
-Home, sweet home.. :D


-Moga semua urusan berjalan lancar, a journey completed, another one just begin.. ;) Ur Hajj journey..

Kami mahu Brokoli Sihat said...

Lamanya perjalanan kereta api. Dr Nur tidak tidur dalam train kah?

Nur said...

Huda,

Thanks, please pray for me. Dont be sad, and please continue your writing phase . If you ever decide to come home, let me know ya.

Nur said...

Kami Mahu Brokoli Sihat,

Wah, tidur sebenarnya, tapi lihat-lihat jua lah selepas tidur.

Takyah le panggil Dr weh.

tepianmuara said...

Kak Nur,

Semoga berkat perjalanan haji itu, sedari awal perjalanan hatinya.

(jemput singgah jordan, dekat je)

=)

Nur said...

Haniff,

InsyaAllah. Mohon didoakan saya dipanggil-Nya.

Mahu jua ke Jordan insyaAllah.

jyss said...

Dear Fakhzan,
Welcome home :) and heartiest congratulations. Based di mana ni?

Nur said...

Kak Jyss!!!

How are u? Ah, so missing you - as well as your writing.

Thanks dear. In Jengka, planning to be transferred soon, please make a du'a for me.

:)

Bila nak sambung belajar kak, nak pergi melawat akak.