Monday, 27 June 2011

CATATAN ABAH - DAY 7 GOING TO SPAIN






Salams,

Bismillah hir-Rahman nir-Rahiim,

Allahuma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad wa'ali Sayyidina Muhammad.


Semoga kalian tetap berada di jalan-Nya. Mintalah pada-Nya, iman yang sebenarnya, hati yang khusyu', ilmu yang berguna, keyakinan yang benar-benar mantap.

Disini saya persembahkan kepada kalian tentang catatan Arwah Abah pada hari ke 7.

_________________________________________________________


DAY 7 4/5/09 Isnin

3.30 pagi
Bangun solat subuh. Hari ini cuti umum "Bank Holiday"


5.00 pagi
Makan roti prata (roti canai) yang dibeli di Durham, made in Malaysia. Tido lagi.


10.30 pagi
Makan nasi. Bersiap-siap nak bertolak ke Newcastle airport untuk fly ke Spain.


1.04 petang
Solat Zohor.


1.15 petang
Naik kereta bertolak ke Airport Newcastle. Terus check-in masuk dua beg bagasi.


3.15 petang
Masuk untuk fly - 2 botol syampoo dan sabun mandi di rampas.


3.35 petang
Masuk ke pintu gate


3.55 petang
Fly to Malaga Airport. Order teh untuk minum di udara, harga 2 pound.


6.45 petang
Sampai di Malaga. En. Khairul dan 3 lagi peserta tunggu di kenderaan. Menuju rumah penginapan. Singgah dahulu di Mall, makan kebab di Mall. +- 1 jam. Kebab halal.

Sambung perjalanan sampai rumah penginapan. En. Khairul memandu kereta dengan 6 peserta. En. Khairul masak untuk makan malam. Jam 10 + malam makan malam.

Dengan Mem sebilik, akak tido bilik lain dengan pensyarah UPM yang baru habis dapat PhD dari Cardiff University, UK.

Nama penginapan dan alamat:

Ville Ellen-Maria.
Calle marbella 1219,
Pinos de Alhaurin
Alhaurin de la Torre
29130 Spain.

Kos perbelelanjaan: 3 orang = 1230 pounds. 1230 pound * 5.35 = RM6568.20. Seorang RM 2189.40.


Komentar -

Wah, he's an accountant too! They, both of my parents, cant shake the habit of converting pound/euro to ringgit malaysia, which is scary. You won't eat or buy things out of fear of wasting money. I teach them to just enjoy it, money won't be a problem (ceh, cakap macam orang kaya).

Today is a tiring day, a day journey is always tiring. Alhamdulillah both of them are healthy at this time. I haven't realise this rezk and nikmat until now, silly me. Alhamdulillah, ya Allah swt. Alhamdulillah.

I am contemplating of visiting his grave today. I still feel this is unreal, he is there, out there, somewhere. Imagine the feeling of an orphan, or worse, the child from a broken family, where his/her father is gone, without knowing where they are.

Huh.

I miss him. Abah, I miss you, very very very much. Al-fatihah to Haji Marwan Bin Saliman/ Binti Gemi.





2 comments:

Phantom blogger said...

itu untuk perbelanjaan ke spain saja ka? :D awak guna pakej ye? dari company mana? ceewaah sibuk nak tau..

sekarang ni tiba-tiba saya ada habit kira duit convert ke rate mesia haha... baru tau kan perit kalo keluar duit sendiri :D

Nur said...

Huda,

A'ah, itu cost to spain, using kelana convoy nye syarikat. Kalau awak ada masa, g la, erkk, ke awak dah g?

:)

biasa lah tuh, kalau guna duit sendiri memang perit, saya kat msia asyik la mengeluh barang2 mahal, Allahim, kesian rakyat kita...