Monday, 31 January 2011

TOLONGI PELAJAR DI MESIR

update dari mesir untuk tatapan mereka yang berkenaan

petikan dari blog denaihati.com

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini adalah khidmat masyarakat membantu Rakyat Malaysia di Mesir yang memerlukan bantuan segera Kerajaan Malaysia. Entri adalah sumber daripada entri khas yang dibuat oleh Ariffshah, yanmieonline dan Kak Jie (dengan kebenaran).
Petikan dari blog Kak Jie : Saya dapat message dari @DyyaDizarch salah seorang pelajar perubatan di Mesir yang sedang berusaha memohon bantuan dan perhatian Kerajaan Malaysia tentang situasi sebenar di Mesir. Mengikut blog krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com
ok.. yang kat comment tu update dari kawan pompuan.. wallat die kene curi.. hilang 1000.. dan die yang cakap airport kat Alexandria dah kene bakar…
ni update dari adik saya..
keadaan semakin teruk.. polis kat Alexandria sume dah tak ada.. dan memang tak ade rulez… post balai polis sume dah kene bakar.. n senjata sume orang awam dah curi..dan banduan sume dah kene lepas…
pagi tadi adik tetibe call.. suruh call balik.. emergency… die cakap internet sume dah down.. message pun tak boleh… n time tu battery die low… suruh die charge.. worse.. die cakap tak boleh charge sbb power tak ada… skarg xsure la ade ke xde…tp kalau xde.. it’s a big problem… sbb satu2 cara nak contact diorg ialah call.. kalau phone tak ada battery dan tak boleh charge or no kredit so dah tak boleh call..
dan gov egypt plan nak cut bekalan air.. tp sampai skarg boleh pakai lagi .. tak tau bile diorg nak cut..
so dia orang hidup dalam kegelapan…
then ATM semua tak boleh pakai .. kedai sume xleh ttp… n ni satu masalah.. ssh diorg nak balik.. airport terdekat kat Alexandria dah kene bakar.. thne tak ada duit sbb ATM sume down… n brg adik cakap harga sume melambung… of course bg sy at-salat mengambik lesempatan.. call 5 saan utk 4 5 genih tu sangat melampau… xsampai seminit pn.. n harga top up pn mahal skarg.. taxi even worst.. super mahal gle… makanan dh kurang.. n duit xleh kuar n harga melambung..
Petikan dari blog Ariffshah :
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I gothome, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia

Sahabat baik aku mempunyai dua anak yang sedang menuntut di sebuah Madrasah Tahfiz di Mesir, semuga Allah beri perlindungan ke atas mereka dan seluruh rakyat Malaysia di Mesir.
Jadi apa yang perlu ANDA buat?
1. Kalau ada Twitter, retweet this. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
3. Share this on Facebook.

diharapkan sedikit sumbangan kecil ini mampu menyelamatkan nyawa dan keselamatan rakyat malaysia kita.. amin.

7 comments:

Phantom blogger said...

Salam,

Terbaru malaysia cuba bawa keluar >12,000 pelajar Malaysia di Mesir melalui jalan darat, tak tau la bagaimana.. Semoga Allah melindungi mereka..

suria j said...

salam kak nur ape kaba?
ya Allah kesian nye, kite pun ade ank sepupu ngan sedare belaja sane, sorang dah alhamdulillah ke turkey, sorang lagi kite tak sure, harap die baik2 jela boleh balik ke malaysia dengan selamat insyALLAh.

Priceless said...

Huda,

Salam, yeah, been hearing about that too. Alhamdulillah, but hear another negative news, the students are let loose in Jeddah, I mean the govt wouldnt be responssible for their accommodation and food over there. Adoii

Priceless said...

Suria J

Salam Suria, sht alhamdulillah. Suria? Harap2nya begitulah jua ya. InsyaAllah next week mendaftar kan? Good luck!

owh Suria, ini bukan posting akak..huhuhu...sorry...ini posting dri sorang blogger, maaf ye..Moga2 anak sepupu dan sedara suria baik2 sahaja. InsyaAllah...

Ermayum said...

moga moga yang terperangkap boleh keluar dgn selamat- i link this in fb

Ermayum said...

moga moga yang terperangkap boleh keluar dgn selamat- i link this in fb

Priceless said...

Salams Erm,

Are you ok? I hope you are more than ok.

Be strong k.

Thanks, link jer anything ya, no need to ask permission or even putting my blog add...:)

*hugs*