Wednesday, 22 December 2010

WAH, APA INI


Saya baru sahaja membaca buku bertajuk – Migrant Workers in Western Europe and The United States.

Sungguh. Saya sangat bersyukur menjadi warganegara Malaysia. Saya bersyukur mempunyai Negara. Kerana buku itu menceritakan keperitan dan kepedihan hidup sebagai seorang immigrant, merantau jauh ke Negara luar mencari sesuap nasi. Dan cerita-cerita mereka sangat-sangat meruntuhkan hati saya. Atuk, adakah atuk jua pernah dilayan seperti sampah atau anjing? Nauzubillah.

Dan pernahkah saudara-saudari melayan manusia berbangsa asing seperti sampah jua? Pekerja Indonesia? Bangladesh? Filifina? Arab?

Saya ini tidak patut menjadi economist, kerana pada dasarnya, economist harus rational dalam membuat kajian. Tapi, saya jua bersyukur menjadi economist, kerana kalau saya jadi socialist, pasti nya saya extreme socialist. Mungkin jua ditangkap dibawah ISA. Or AUK. Wah. PAstinya ibu bapa saya sangat sangat sedih pabila saya ditangkap. Atau dibuang Negara, walaupun ada pepatah mengatakan hujan emas dinegara orang, hujan batu dinegara sendiri. Mungkin ada liputan antarabangsa mengenai penangkapan saya.

Wah, apa ini?


( I wish I can have that book again, now, to read it without sentiment, without reservation, without judgement. Perhaps I wish I become so mature in handling labour. )

5 comments:

Phantom blogger said...

Err buku tu siapa punya?.. Mmm alangkan kita yang membayar untuk harga education service di sini pun kadang2 terasa di layan seperti imigrant, apatah lagi imigrant yang sebenar.. mesti terasa inferiority...

P/s kadang-kadang economist pun boleh bertukar kepada socialist apa? hehe.. tapi kalo jadi socialist yang kurang provokasi, takde la kena tangkap.. boleh provoke tapi secara halus haha..

Nur said...

PB,

Buku tuh adalah kepunyaan Durham Univ Lib, hhahhaha, it was a long time ago when I read the book, I cry a bucket, and result in that post.

Yes, even we are the educated people receive some negative service, just imagine their lives. The same goes to the immigrants in Malaysia. Especially the low-skilled people.

:) Will do, maybe I further my study in Crime and Economic, because that's my real topic actually, but only Italy offers the course.

How's everything?

Ermayum said...

u re sweet Nur - I used to be like you - love my country :) - dont get me wrong and dont let me corrupt you - i still love Malaysia but life here is not easy Nur - betul ke semua orang senang - betulke ke negara ni maju - betul ke tiada kemiskinan :), with 5 figures income i still struggling because things are expensive - income tax is 20 percent of salary, groceries is 20 percent of salary- how about asset - car house semua are debt that take years to pay- used car pun u need 7 years Nur - bukan macam dioversea u can buy cash - since Nur dalam bidang ekonomi maybe Nur wants to study further :)

anyway - not to say life is depressing juga - life is life - we still need to make the best out of it - reality life is harsh kan :)
kalau boleh kumpul duit dioversea baik cari duit dulu Nur :)

take care - maaf komen panjang n tak relevant :D

Nur said...

ERM,

Salams, Thankssssssssssssssssss, I love your comment, always.

That's why Erm, I want to be a socialist, thus I can construct better economic policy that focus more on labour rather capital (read: people).

Wow, your salary figure is really impressive! I dont even know when I'm going to reach that level, perhaps never, hahahahha. Yes I agree with you erm, everything is so dang expensive. Damn the cruel politicians who make life harder that necessary.

We have a really high inflation ( high price with the same salary). Just imagine, people like you can still feel that life is really hard, what about people who earn less. That's why I really want to be a socialist-economist. Hah, tinggi nyer cita2.

But yes, learning from the labour policy during the Utmaniyah Empire, we can do something to help the people, and ultimately the country.

Be qonaah, insyaAllah, the life that you lead not only is happy, but is blessed as well.

Please pray for my sanity. :) Take care!

Phantom blogger said...

salam awak,

try watch tis.. interesting - i mean the way it been presented- tht's how i learn about economic n social relations huhhu

http://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0&feature=channel