Saturday, 10 July 2010

Salams,

Saya suka hadis-hadis yang membicara kan kelebihan-kelebihan, ganjaran-ganjaran yang Allah swt janjikan kepada mereka-mereka yang membuat amal ibadat yang ikhlas. Dan di dalam al-Quran sudah terlalu banyak ayat-ayat yang menyatakan janji Allah swt kepada mereka yang beriman dan beramal soleh.

Tetapi kebelakangan ini, saya sudah mulai dengar bahawa hadis-hadis ini palsu, dan kita seharusnya beramal kerana Allah swt, bukan kerana ganjarannya. Ya, saya ini naif, maafkan saya sekiranya tulisan ini akan memberikan provokasi dalam diri anda.

Yang saya tahu, Allah swt itu Maha Baik, ganjarannya, masyaAllah, tidak terhitung. Apa salahnya saya percaya sekiranya kalau saya solat terawikh misalannya, di malam pertama Ramadhan yang mulia, keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah? Apa salah nya saya membuat amalan kerana mahu ganjarannya? Ganjarannya itu, saya sangat percaya, bukan setakat mendapat keampunan misalannya, bahkan perlindungan-Nya, rahmah-Nya, kasih-sayang-Nya, cinta-Nya, bantuan-Nya, redha-Nya. Apa anda ngga mahu semua ini? Mustahil.

Saya mahukan perlindungan Dia, dari segala yang saya takuti, dari fitnah jin dan manusia, dari serangan binatang buas dan binatang melata, dari fitnah Dajjal, siksa kubur dan neraka. Saya mahu bantuan-Nya dalam membuat analysis saya, dalam menulis thesis saya, dalam memahami segala theories berat, dalam segala perbuatan saya. Saya mahu redha-Nya dalam apa jua saya lakukan, misalannya turun ke London kerana silaturrahim. Saya mahu ampunan-Nya, kerana saya ini punya dosa setinggi langit, ya, terlebih-lebih lagi dosa dari anda.

Dan kalau ganjarannya di ampuni dosa kita misalannya, wah, ini tawaran lumayan bukan? Sedangkan SUKUK saham yang dikatakan menurut landasan syariah (shari'a compliance) itu sudah berjuta-juta ramainya memburu kerana ganjaran menarik menanti di akhir waktunya (period), ini kan pula kelebihan-kelebihan bulan-bulan Ramadhan, Sya'ban dan Rejab misalannya. Atau ganjaran kepada sesiapa yang selawat ke atas Rasullulah saw misalannya, atau mereka yang beramal membaca yassin pagi petang siang malam misalannya. Atau membaca maksurat misalannya. Atau sahaja melakukan apa-apa sahaja, kerana dia percaya atas janji Tuhannya yang akan membalas segala amal-amalnya.

Kerana mereka yang menentang hadis-hadis ini mungkin punya kebimbangan yang lain, yang ngga mungkin saya dapat kupas disini. Tetapi bagi saya, pedulik sahaja kepada mereka yang mahu merendah-rendahkan agama kita ini, merendah-rendahkan hadis-hadis yang menyatakan ganjaran-ganjaran menanti, saya percaya, Allah swt itu lebih-lebih lagi membalasnya.

Kerana bagi saya, hanya tiga perkara sahaja yang kita boleh puji berlebih-lebihan, Allah swt itu sendiri, Rasulullah saw serta Islam agama yang syumul. Kepada sesiapa yang berani menyatakan Rasulullah saw itu hanya manusia biasa, biar sahaja saya nyatakan pada anda, Rasulullah saw itu maksum, bebas dari dosa. Masih lagi yakin Rasulullah saw itu seperti anda, manusia biasa? Cukup lah saya nyatakan ini, kalau mahu menulis mengenai Rasulullah saw, mungkin jua beratus ribu kitab ngga mungkin lagi habis mengenai nya.