Friday, 30 March 2012

A FORTUNATE LADYSalams,

Bismillah hir-Rahman nir-Rahiim,

Allahumma Solli 'Ala, Saidina Muhamad, wa'aala Saidina Muhamad.1
Bertemu kita kembali ke Jumaat yang mulia ini. Umur semakin hari semakin menghampiri maut. Sungguh celakalah manusia itu sekiranya masih berada di dalam mabuk duniawi. Fitnah memfitnah. Cela mencela. Kutuk mengutuk. Allah. Saya jua masih terlalu lemah dalam menghampiri segala mehnah dan tribulasi dunia.

Benarlah - lahawlawala quwata'illa billah hil 'ali yul 'azim.

Kalau bukan Allah swt yang melindungi kita dari segala akhlak buruk ini, siapa lagi yang mampu?2
Bagi saya, cinta bukan lagi terbang ke langit biru. Ya, saya ingin benar mahu merasainya lagi. Seperti berjalan di atas awan. Tapi kini cinta, definasinya bagi saya, sungguh berlainan. Bukan lagi api menyala-nyala, tetapi sesuatu yang menyamankan. Dia, yang akan membawa saya dan anak-anak ke syurga.3
Dibawah ini, kuih apa ya? Sungguh pelik bila menaip kuih. Saya ngga tahu mahu ditulis apa. Ini kuih yang selalu saya beli semasa saya belajar sarjana. Harganya sungguh mahal. Makanya, saya hanya mampu membelinya sebulan sekali. Tapinya, seringkali sahaja saya menahan perut, mata dan nafsu.

Kini, saya agak berada. Kalau mahu ke Secret Resepi itu, bila-bila sahaja. Ah, the trial for being a fortunate lady.


4
Saya sedang mengedit paper kawan saya, Norlin, yang bertajuk - Regime Switching Policy Rules and The Eff ect on Long Run Economic Growth: An Empirical Study. Tajuknya bukan main, tapi, waduh, payahnya bukan kemain. *ampun norlin*. Ini bukan bidang saya, masyaAllah. Kelip-kelip mata saya memandang skrin. Alhamdulillah saya boleh memahami sedikit-sedikit. Bukankah kefahaman itu adalah salah satu anugerah paling bernilai?

Kawan saya kata - dia sungguh beruntung kerana dia diberikan kefahaman didalam ilmunya.

Saya, saya cemburu.
5
Something beautiful to look forward to. Ini kata-kata azimat yang sentiasa saya bisikkan didalam hati pabila hati ini terlalu sedih, meluat, menyampah, marah dan muak dengan segala-galanya disini.

I hope, that's including you too.