Tuesday, 3 April 2012

SELAMAT MELIHAT

Salams,

Ah, wajar sekali bukan, kalau kali ini saya menulis Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh? Kerana imbalannya pasti besar kalau kalian menjawap salam dengan jawapan yang cukup berkah pula. Aduhai, manis pula rasanya, kalau kita sama-sama diberkahi, bukan?

Bismillah hirRahman nirRahiim,

Allahumma Solli 'Ala Saidina Muhamad, Wa'ala A'ali Saidina Muhamad.


1
Setelah beberapa hari bertungkus lumus memahami paper Norlin, baru kali ini saya berkesempatan mahu menulis paper sendiri. Oh, silap. Bukan menulis, tapi meng'convert'nya dalam bentuh jurnal. Sudah diemeli SV saya nun diseberang benua, begitu pantas balasannya, dan diakhiri dengan:

take care and do not dissapear.

Aduh, ini perasaan nya selepas dimarahi dengan cara halus ya? Saya bukan mahu melarikan diri, tapi kalau diberi alasan sibuk, saya sangat pasti alasan itu terlebih dangkal yang akan menunjukkan saya ini dungu sekali. SV saya terlebih sibuk dari saya, tapi mampu sahaja meng'graduate'kan saya tepat dalam 3 tahun.

InsyaAllah selepas ini mahu belajar ARDL. Yuk. Siapa mahu sangat dialu-alukan.2
Bonda ke Serawak melawat Yol. Saya agak terkilan, disaat-saat saya tidak ada kerja ini (kecuali membuat papers dan buku), Bonda tiada di Teluk Intan. Saya sudah rancang percutian saya, yang pasti sahaja melibatkan laut dan laut. Tetapi, Teluk Intan itu adalah destinasi utama percutian saya. Arwah Abah dan Nenek berada disana. Pisang goreng tersedap ada di sana, satey jua. Kalau mahu ikan bakar, mari ke Batu 6 (kot!).

Saya rindu Abah.

Kadang-kadang pantas sahaja mahu sms Abah. Atau mahu telefon dan menghamburkan segala resah dijiwa. Tapi, saya pujuki hati, kita punya Tuhan bukan? Sang Maha Pengasih itu pasti ngga meninggalkan kita didalam keadaan yang lewat sedih ini.3
Saya mahu menulis mengenai politik. Tapi muak pula. Semua pemimpin tidak bermoral. Tidak percaya dengan hari pembalasan, mungkin.

Padanlah didalam Surah Al-Fatihah yang diulang 17 kali dalam sehari itu, kita menegaskan bahawa Allah adalah Raja di Hari Pembalasan. Sehebat mana pun anda, anda ngga akan dapat melepaskan diri dari hari ini.

Anda ngga percaya? Mungkin. Al-Quran menegaskan bahawa kebanyakan manusia tidak percaya, until they die.

Doakan kita semua ini diberikan iman yang sebenarnya, sehingga nafas terakhir.

Oh, mungkin jua kalian berfikir, kalian muda lagi, maut hanya akan dapat dalam 30-40 tahun lagi. Anda boleh pergi ke hospital untuk melihat, statistic kematian yang melibatkan golongan muda.

Selamat melihat!