Monday, 17 December 2012

ZIKIR ISTIGFAR? (1)

Assalamualaikum

( Jawap dulu ya)

Bismillah hirrahman nirrahim.

Allah Humma Solli A'ala Saidina Muhamad, wa'aala A'li Saidina Muhamad.

Salam Pencinta Kebaikan, semoga kebaikan dari Tuhan itu sentiasa datang menghampiri mu, memelukmu, melindungi mu dari segala kejahatan. Salam Pencinta Kebenaran, moga segala kebenaran itu tetap bertapa didadamu. Salam Pencinta Keajaiban, moga segala keajaiban itu selalu berlaku didalam hidup mu, setiap masa dan ketika.

Saya mahu mengupas tentang istigfar. Salah satu amalan yang sangat hebat, sangat dahsyat, hanya sebaris kata, akan menyebabkan kita meraup sejuta hikmah.

Izinkan saya memetik beberapa fadhilat, kalau anda mahu menggunakan perkataan itu. Atau kelebihan. Atau kebaikkan. Kerana orang awam seperti kita ini, kadangkala melakukkan ibadah kerana mahukan pahala, mahukan fadhilat nya, mahukan segala-gala hajatnya tercapai.

Bagi saya yang dangkal ini, tidak ada salahnya beribadat kerana ini. InsyaAllah suatu hari nanti, dengan izinNya, Allah perkenan kita, beribadah hanya keranaNya, untukNya dan demiNya.

Concept carrot and stick, Allah swt lah yang memperkenalkannya. Syurga dan neraka. Pahala dan dosa.

Oh, berbalik pada istigfar, kerana kita ini hanya manusia biasa yang diberikan akal dan nafsu, dengan segala kelemahan kita, kita akan sentiasa melakukan dosa.

Guru saya berkata, sedetik kita lupakan Dia, Allah Sang Maha Perkasa itu, kita sudah dikira melakukan dosa. Terjelma setitik noda hitam di hati kita.

Maka basuh lah kekotoran hitam itu dengan istigfar. Sedangkan kita mandi setiap hari ( insyaAllah for most of us, kalau tiada air lain cerita, kalau tiada duit... Pergi le masjid tumpang mandi) untuk membersihkan segala anggota fizikal kita, maka jatuh wajib bagi kita untuk membersihkan hati kita.

Kalau degil kekotoran dibadan mau hilang, kita sabun sepuloh kali serta sental. Mungkin kita pakai scrub. Hebat.

Untuk hati? Cer try istigfar seribu kali. Tak mampu 100 kali. Jangan kurang dari 70 kali kalau boleh sebab Rasulullah saw yang maksum itu pun memohon ampun sekurang2 nya 70 kali sehari semalam.

Guru saya kata, kot pemalas tahap gaban, 3 kali je le.

Sambung esok, ni istigfar tak cukup lagi.

( some people will sceptically ask why do we need to have a target in zikir? Like, a thousand, a hundred? Dey, I ask my students to draw any graphs at least 10 times to force their brains to remember. Ini kan zikir)