Saturday, 17 November 2012

BETAPA BUSUKNYA

 

Salams,

Saya tidak dapat tidur. Partly it could be blamed on the tea that I drink, another part is due to my worries for the Palestinians in GAZA.

I was, and am a very selfish person. Saya tidak pernah ambil tahu konflik Palestine-Israel. Betapa busuknya hati saya, betapa kotornya hati saya, betapa matinya hati saya. Peduli apa saya, janji saya dapat A dalam exams saya, dapat kerja best, dapat duit banyak, bantu mak bapa dan adik-adik, jalan-jalan ke seluruh dunia, tunaikan umrah 10 kali, makan minum dengan gembiranya menggemukkan badan, menonton cerita korea – consequently, it kills my heart.

Saya tidak pernah peduli dengan darah bangsa Palestine (are they Arabs?) ini. Kalau ada pun, cuma tahun-tahun kebelakangan ini. Kasihan. Itu sahaja. Sepuluh sen pun saya tidak pernah menderma untuk GAZA. Saya ingat lagi, ketika ada kapal mahu menghantar bantuan kemanusiaan ke GAZA dua tiga tahun lepas (sila google, saya malas untuk elaborate), dan Israel menembak mati these humanitarians, saya cuma mengicau-ngicau di blog tanpa berbuat apa-apa. Marah saya semusim, dan kemudian berlalu pergi.

Cuma saya pernah ingat – saya ingin sekali ke kem pelarian mereka, bagi membantu mereka. Tidak tahu apa yang saya dapat sumbangkan, tengok darah pun sudah mahu pengsan. Ya, cuma itu, cuma ada niat seketul.

2-3 hari kelmarin saya tersentak. Membaca berita di FB bahawa Ketua Panglima Briged Al-Qassam, as-Syahid Ahmad al-Ja'bari itu sudah syahid, hanya selepas 5 hari pulang dari mengerjakan haji.

Air mata gugur semasa makan roti canai telur tapi mampu juga makan dengan lahapnya.  Siapa si Syahid ini? Boleh dibaca disini. Hebat orangnya.

Apa yang buat saya paling sentap ialah, dia dipanggil sekali lagi oleh Allah swt, panggilan terakhir dari-Nya, hanya 5 hari selepas menunaikan haji.

Ya Allah, Allahim. Allah. Allah. Allah.

Apa sumbangan saya untuk Islam? Sumbangan saya untuk GAZA? Sumbangan saya untuk Allah swt dan Rasul-Nya? Patut dilempang sahaja saya ini. Saya ini lebih hina dari muslim children in GAZA.

Ini kata-kata terbaru paling sentap (rujuk petikan dibawah),

Tadi di kelas fiqih mazhab syafie, ustazku yang selama aku belajar dengan dia memakai serban putih tiba-tiba datang kelas dengan serban hitam dan mukanya penuh kesedihan dan matanya cengkung dan lemah. Salah seorang dari kami bertanya, "Maulana nampak cantik hari ni dengan serban hitam". Beliau merenung kawanku dengan muka serius dan berkata, "Memakai serban hitam semasa perang hukumnya sunat, nabi dan sahabat memakai serban hitam semasa perang. Telah sampai berita kepadaku bahawa saudara kita di palestin sedang dibunuh, dan daku sangat ingin ke sana berjihad bersama mereka, aku tak dapat tidur beberapa hari dan tak lalu makan beberapa hari, aku sangat ingin membantu tapi daku tiada kemampuan, daku jauh disini, maka aku keluar dari rumah hari ini dengan niat jihad. Sekiranya ada yang sudi membawaku kesana, sekarang juga aku sedia. Sebab itu daku memakai serban hitam pada hari ini... dengan harapan walaupun aku tak dapat ikut jihad tapi aku sangat berharap di akhirat nanti Allah tidak golongkan aku dalam golongan yang pengecut seperti tikus! Aku tidak mahu digolongkan sebagai muslim yang tidak pedulikan muslim lain. Di Amerika kalau seekor anjing mati dibakar, seluruh dunia kecoh anggap ia zalim, sedangkan di palestin bayi muslim, saudara muslim, ibu muslim, ayah muslim dibunuh sewenang-wenangnya tidak ada yang hiraukan? Bagaimana mungkin seorang muslim mampu suapkan makanan dengan tenang dalam mulutnya sedangkan di sana saudaranya dibunuh diseksa? Sekarang ini dunia hanya dipenuhi perempuan sebab lelaki-lelaki semua sudah jadi pondan! Tidak ada LELAKI dalam umat pada hari ini....sumber disini.

Wahai pemuda Islam, bangkitlah, jadilah lelaki, lelaki yang sebenar-benarnya! Lebih tepatnya, jadilah lelaki Muslim, yang sebenar-benarnya!

 

148427_504087799614893_432103188_n

NORLIN


Salams,
Dear Norlin,
My prayers are always with you. Don’t worry, my friend, Allah is with us, always.
Norlin ini punya hati yang secantik wajahnya. Ya, kalau Tuan-Tuan mahu tahu, kebanyakan rakan-rakan saya cantik-cantik sekali.
Norlin akan menghadapi vivanya pada Selasa depan. Semasa Gaza bermandikan darah dan air mata, perjuangan rakan saya juga tidak kurang hebatnya. Sudilah menghantarkan al-Fatihah pada pejuang Gaza yang syahid dan akan syahid, serta pada ruh rakan saya ini.
Ok Norlin, will start doing the job that you have assigned. Please take care.