Wednesday, 7 December 2011

ALHAMDULILLAH

Salams,


Bismillah hir-rahman nir-rahiim.

Allahhumma Solli A'la Muhamad, wa'ala A'li Muhamad.


Saya baru tiba semalam dari Madinah, dengan penerbangan Saudi Arabia. Alhamdulillah, syukur dengan nikmatNya yang tiada taranya.

Cukup saya katakan untuk post kali ini, bahawa untuk ibadah haji, pergilah sewaktu kalian masih muda, dan kalau mampu, diulangi lagi saban tahun.

Saya demam di Madinah. Hati ini terubat ketika tahu bahawa Saidina Abu Bakar r.a dan Bilal jua demam sekembalinya dari Haji. Ah, mungkin jua hati saya tertinggal di pancur emas di Hajar Ismail.

Dan mahu tahu? Saya ngga pernah mimpikan Abah. Seteruk mana saya menangis, merayu dan merintih pada Allah Yang Maha Esa supaya diberikan peluang bermimpikan Abah, tidak pernah doa itu diperkenankan selama ini.

Dan saya mimpikan Abah sebanyak 4 kali semasa di Mekkah.

SubhanAllah. Allahu Akbar!

Terlalu banyak kisah-kisah indah yang berlaku sepanjang pengembaraan ini.

Dan doa-doa kalian, telah saya titipkan ke langit biru, semoga doa-doa kita diangkat dan tidak dihijab dek terlalu hinanya kita dengan dosa-dosa.

Jumpa lagi, insyaAllah kalau umur panjang, akan saya kisahkan segala keindahan yang berlaku di sana, tanah yang sangat suci, lagi mulia, tanah yang penuh berkah, dan kota-kota yang penuh dengan keajaiban.

How I wish I was there.