Saturday, 15 December 2012

KAPAN?

Bismillahhir-Rahman nir-Rahim

Assalamualaikum,

Sahabat-sahabat yang dikasihi, yang sentiasa dihati, yang sentiasa mempercayai keajaiban, yang mencintai kebenaran, yang mencari erti kehidupan sebenar.

Yang sentiasa percaya kepada kekuatan doa.

Yang sentiasa memerangi segala seteru di luar dan di dalam diri.


1
Seorang hamba Allah yang datang ke ceramah Ustaz Azhar Idrus malam tadi telah menderma sebanyak RM 100,000, cash. Saya menggosok-gosokkan mata, tidak percaya. Wallah, saya begitu cemburu. Hamba Allah yang begitu kaya dan begitu tenang mengorban harta. Jihad harta ini, payah Tuan-Tuan, mahu jaga niat, mahu jaga hati, paling penting , mau ikhlas. Syaitan dan iblis tidak akan putus-putus mahu membisikkan tentang natijah bersedeqah- iaitu jatuh miskin.

Dan saya cukup cemburu dengan karisma Ustaz AI. Mampu membuatkan hamba Allah itu menderma di dalam majlisnya.


2
Menonton rancangan TV al-hijrah tidak silap, tentang pendapat orang Arab berkenaan dengan orang bukan Arab. Pemuda- pemuda Arab ini, pabila ditanya hafal ngga surah al-ikhlas dan ayat Qursi? Menggelengkan kepala, sambil tersenyum malu.

Allah.

Moga- moga generasi di luar sana akan kenal Al-Quran. Ajaklah dengan berhikmah. Saya jua cuma kenal ayat Qursi di Form One, itu pun kerana ketakutan di kacau jin. Padahal sudah lama dilantunkan kerana ia adalah sebahagian dari maksurat. ( Oh, kami diwajibkan membacanya selepas subuh dan asar, kebiasaan yang sudah hilang, lempang sahaja saya ini).


3
Kawan saya dilanda musibah sangat besar. Sudilah kiranya sahabat- sahabat yang dimuliakan mensedekahkan alFatihah pada rohnya.

Sangat sukar berperang dengan nafsu kita, apatah lagi diketuai oleh Iblis dan pengikutnya. Tambahan lagi,

....


Mungkin kapan jiwaku ini akan bersih?